Teknoloji ve çalışma yaşamı
Teknolojiyi ve teknolojik değişimi açıklamak
Teknoloji “bir sanayi alanında gücü ve bilgiyi biriktirme, denetleme, işleme, iletme gibi amaçlarla oluşturulan makinelerin, araç gereçlerin, aygıtların, yöntemlerin vb. tümünü kapsayan uygulama bilgisi” olarak tanımlanmaktadır.
Teknolojik değişme, temel olarak üretim faaliyetlerinde kullanılan, makine, teçhizat, emek ve yöneticilik unsurlarının bilgi temelli gelişimini ifade eder. Teknolojik değişme, basit anlamıyla, teknolojideki ilerleme olup, üretim fonksiyonunun yukarıya doğru kaymasıyla ortaya çıkar.
Teknoloji-örgüt ilişkisini tartışmak
Teknoloji örgütün yapısı, iş yapma biçimlerini, rekabet gücü dahil olmak üzere pek çok şeyi etkilemekte; örgütte ne tür işlerin yapılacağı, bunları yapacakların sahip olması gerekli nitelikler, iletişim ilişkileri vs. gibi hususlar kullanılan teknolojiden etkilenecektir.
îşletmelerin kullandıkları teknolojinin örgüt yapılarını nasıl etkilediği, belirli teknoloji türleri için ne tür örgüt yapı ve süreçlerinin daha uygun olacağı, farklı yazarlar tarafından araştırılmıştır. Joan Woodward’ın yaptığı ve kullanılan teknoloji ile örgüt yapısı arasında doğrudan bir ilişki bulduğu araştırma, bu tür çalışmaların başlangıcı olmuş daha sonra sırasıyla “Aston Grubu Çalışması”, “Tavistock Enstitüsü çalışmaları”, “James Thompson’un Temel Teknolojiler Sınıflaması” ile “Charles Perrow’un Rutin / Rutin Olmayan îş Sınıflaması” ve “Yankee City Araştırması” gerçekleştirilmiştir.
Fordizmi (Kitle Üretimi) ve Post-Fordizmi (Esnek 3 Üretimi) açıklamak
Fordist Üretim Sisteminin temel yapısını teşkil eden “bant sistemini” ilk uygulamaya koyan, üretim sürecine adını veren, otomotiv endüstri şirketi Ford olmuştur. Ford, 1912-1913 yılları arasında kendi fabrikasında üretim sürecinde radikal bir değişiklik yapmış ve bunları daha önceden var olan sisteme adapte etmiştir: Makinelerin yarı otomatik bant sistemine göre ayarlanması ve üretim esnasındaki sıraya göre, makinelerin art arda dizilmesi söz konusudur.
Japonya’da geliştirilen ve Japon üretim sistemi olarak nitelendirilen Post-Fordizm, kelime anlamı olarak “Fordizm sonrası”na karşılık gelmektedir. Post-Fordizmde büyük fabrikalar bölünüp parçalanmış, üretim giderek daha küçük işletmelere, atölyelere kaydırılmıştır. Bilgisayar ve ileti
şim teknolojisindeki gelişmeler sayesinde üretim dünyanın birçok yerinde, aynı anda örgütlenebilir ve aynı anda örgütlenmesi değiştirilebilir hâle gelmiştir.
Fordizm ile Post-Fordizmin ayrımını yapmak
Fordist kitle üretimi, büyük ölçekli üretimin gerçekleştirildiği bir yöntemdir. Post-Fordizm ise tam aksine, tüketici taleplerini dikkate alan düşük miktarlarda gerçekleştirilen üretime denir. Fordist üretimde, bant akışının sürekli kılınması, ürünlerin çok miktarda ve standardize üretimi, buna uygun sınırlı amaçlı makinelerin geliştirilmesi, işçilerin aşırı uzmanlaşmaya gitmesi ve sıkı bir biçimde denetimi söz konusudur. Post-For- dist üretimde ürün farklılaşması söz konusudur. Fordist üretimde vasıfsız çalışanlar ve zaman standardı söz konusu iken Post-Fordist üretimde vasıflı çalışanlar ve zaman egemenliği vardır. For- dist üretimde makine temposuna ayak uydurmak önemli iken, Post-Fordist üretimde montaj hattından bağımsızlık söz konusudur.
Yeni Teknolojilerin istihdama etkisini değerlendirmek
Yeni teknolojilerin istihdama yönelik üç türlü etkisi vardır. Bunlar, istihdam artırıcı etkisi, istihdam azaltan etkisi ve dengeleyici yaklaşımdır. Yeni teknolojilerin istihdam üzerinde olumlu etki göstereceğini savunan iyimser yaklaşım, yeni teknolojilerin istihdamı arttıracağı ve çalışma hayatının kalitesini geliştireceğini savunmaktadır. Diğer yaklaşım ise yeni teknolojilerin işsizliğe yol açacağı görüşündedir. Bu görüş, emeğin yerine makinenin ikame edilmesinin işsizliği arttıracağını düşüncesindedir. Bazı araştırmacılar ise iki görüşü dengelemeye çalışmaktadırlar. Bunlara göre, gelişmenin etkisi bu gelişmeden yararlanan insanların onu kullanış amaç ve tarzına bağlı olmaktadır. Bu nedenle teknolojinin mutlaka bir yönde etki göstereceğini ifade etmek doğru olmayacaktır.
Yeni Teknolojilerin yol açtığı yeni çalışma biçimlerini listelemek
Yeni teknolojik gelişmelerin ve üretim modelindeki değişimle birlikte, geleneksel çalışma biçimleri yerini esnek çalışma biçimlerine bırakmıştır. Yeni çalışma biçimleri olarak “Esnek Çalışma Saatleri (Kayan îş Süreleri), Kısmi Süreli Çalışma (Part-Time Çalışma), Tele Çalışma, îş Paylaşımı, Sıkıştırılmış îş Haftası ve Çağrı Üzerine Çalışma” sıralanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder