Çalışma sosyolojisinin konusu ve araştırma yöntemleri
Çalışma sosyolojisini tanımlamak
Sosyolojinin bir alt dalı olarak çalışma sosyolojisi, merkezine çalışmayı ve çalışmanın toplumsal etkilerini alır. Çalışma en geniş anlamıyla “Mal, hizmet ve bilgi üretmek için gerçekleştirilen faaliyetler” olarak tanımlanabilir. Çalışma sosyolojisini “Çalışmanın toplumda, toplumsal yapıda, toplumsal kurum ve gruplardaki etkilerini inceleyen bilim dalı” olarak tanımlayabiliriz. Çalışmanın tarihi insanlık tarihi kadar eski olsa da kurumsal bir hâle gelmesi, disiplin ve bütünlük kazanması, toplumsal yaşamın merkezine oturması Endüstri Devrimi ile birlikte gerçekleşmiştir. Çalışma sosyolojisi, merkezine endüstri toplumu ve sonrasında çalışmanın toplumsal yaşamda merkezî önem kazanmasıyla birlikte öne çıkan toplumsal kurum/grup/yapı/ilişkileri alır.
Çalışma sosyolojisinin konularını anlatmak
Çalışma sosyolojisinin konuları çalışma hayatının çeşitlenmesi ve kompleks hâle gelmesi sonrasında oldukça genişlemiştir. Çalışma sosyolojisinin temel konuları arasında Endüstri Devri- mi’nin etkileri, çalışmanın tarihsel gelişiminin incelenmesi, yeni teknolojiler ve etkileri, yabancılaşma, sınıfsal farklılıklar, çalışma kültürü, cinsiyet politikaları, ırk, etnisite, azınlıklar konusu, çalışma hayatında iktidar mekanizmaları, işsizlik ve istihdam politikaları, globalleşme ve etkilerini sayabiliriz.
Günümüzde çalışma sosyolojisinde geçmişten farklı olarak öne çıkan konulan saptamak
Endüstri sonrası toplumda çalışma yaşamında köklü dönüşümler yaşanmıştır. Teknolojik gelişmeler sonucunda çalışma sürelerinin kısalması, tüketim toplumunun gelişmesi, bireyci ve yaşam kalitesini zenginleştirmeyi öne çıkaran yeni kişilik yapısı çalışma kadar boş zaman kavramını da öne çıkarmaktadır. Boş zaman kavramı, geçmişten farklı olarak çalışma sosyolojisi alanında öne çıkan konulardan biri hâline gelmiştir. Bunun yanında özellikle işsizlik ve istihdam politikalarının sosyolojik arka planına yönelik çalışmalar da önem kazanmıştır. Endüstri sonrası toplumda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklı ırk, etnisite, din ve cinsel tercihlerin yaygınlaşması çalışma yaşamında ayrımcılık ve farklılıklar konularını da geçmişe göre çok daha yoğunluklu olarak gündeme taşımıştır.
Çalışma sosyolojisi alanında kullanılan araştırma yöntemlerini ifade etmek
Çalışma sosyolojisi alanında yapılan çalışmalarda özellikle iki araştırma yöntemi öne çıkmaktadır: Nicel araştırma ve nitel araştırma. Nicel araştırma, ele aldığı konu/olgu/olayı nesneleştirerek, değerden bağımsız özellikle anket, gözlem ve deney yoluyla araştırıp, araştırma sonuçlarını da sayısal verilerle destekleyerek sunan araştırma yöntemidir. Sosyal bilimlerde nicel araştırma yöntemleri günümüzde istatistiki yöntemlerden ağırlıklı olarak faydalanır. Nitel araştırma, gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırma olarak tanımlanabilir. Nitel araştırma, kuram oluşturmayı temel alan bir anlayışla sosyal olguları bağlı bulundukları çevre içerisinde araştırmayı ve anlamayı ön plana alan bir yaklaşımdır.
Sosyal bilimlerde bilimsel araştırma sürecini açıklamak
Sosyal bilimlerde bilimsel araştırma süreci temel olarak şu aşamalardan oluşmaktadır: Araştırma konusunun belirlenmesi ve probleminin ortaya konması, hipotezlerin oluşturulması, literatür taraması, araştırma ve veri toplama yöntemlerinin belirlenmesi, örneklem grubunun seçilmesi, verilerin toplanması, verilerin işlenmesi, analiz edilmesi ve yorumlanması, araştırma raporunun hazırlanması.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder