2 Şubat 2013 Cumartesi

Çalışma ilişkileri tarihi 1. ünite özeti

Temel kavram ve yöntem sorunları

Bir sosyal bilim dalı olarak tarih ve olgularını tanımlamak.
Tarih, adına geçmiş dediğimiz zaman dilimiyle ilgilenen bir sosyal bilim dalıdır. Bu zaman dili­minde yer alan olgular ise tarihin malzemesini, hammaddesini oluşturur Tarihçi, geçmişteki ol­guların saptanması ve değerlendirmesini yapar.
Çalışma ilişkileri tarihi ve olguları anlatmak. Çalışma ilişkileri tarihi, iki sosyal disiplinin yani tarih ve çalışma ilişkilerinin ortak kesişim alanla­rında yer alan ve çalışma ilişkileri alanının geç­mişini konu edinen bir bilgi alanıdır. Çalışma iliş­kilerinin geçmişte kalan olguları da, bu bilgi ala­nının malzemesini, hammaddesini oluşturur.
Tarihte seçicilik ve “tarihsel” olguları açıklamak. Tarihin ve çalışma ilişkileri tarihinin olguları bir­birlerine eşit önem ve değerde değillerdir. Bu ol­gular, tarihçi tarafından toplumsal etkileri ve ya­rattığı sonuçlar itibariyle değerlendirilerek bir ay­rıştırmaya tâbi tutulur ve bunlardan tarihsel açı­dan kayda değer olanlar tarihsel olgu olarak ni­telenir. Bu anlamda tarih ve tarihçi seçicidir ve tarih “tarihsel anlamlılık terimleri”yle yapılan bir seçme sürecidir.

Çalışma ilişkileri tarihinde kurumlann önemi ve gelişimini açıklamak.
Toplu iş ilişkileri açısından bakıldığında, çalışma ilişkileri tarihinin gelişimini, kelimenin bir anla­mında kurumlann gelişimi olarak da anlamlan­dırmak mümkündür. Uzun mücadeleler sonu­cunda sendikal örgütlenmenin, toplu pazarlığın, uyuşmazlıkların barışçı çözüm mekanizmalarının ve iş mücadelesi araçları olarak grev ile lokavtın kurumsallaşmış olması, bu sürecin en önemli un­surlarını/aşamalarını oluşturur.
Tarih incelemelerinde dönemleştirmenin anlamını ve gerekliliğini değerlendirmek.
Tarih incelemelerinde, yüzyılları bulan uzun za­man aralıklarını kendi içinde bir dönemleştirme- ye gitmeden değerlendirmek güçtür ve bu dö- nemleştirmeye, tarihin çözümlenmesinde kolay­lık sağlaması amacıyla başvurulur. Bu amaçla, kendi içerisinde daha homojen bir yapı gösteren zaman aralıkları, alt dönemler olarak ayrıştırılır. Aynı şekilde çalışma ilişkileri tarihinin birbirin­den çok farklı özellikler gösteren yüzlerce yıllık tarihini de, bir dönemleştirmeye gitmeden ince­leyebilmek mümkün değildir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder