iş sözleşmesinden doğan borçlar
İşçinin iş sözleşmesinden doğan borçlarım listelemek
îş sözleşmesi iki tarafa borç yükleyen karşılıklı bir sözleşmedir. Bu sözleşmede hem işçinin hem de işverenin bazı borçları bulunmaktadır. İşçinin iş sözleşmesinden doğan başlıca borcu iş görme borcudur. Bu borç gereğince işçi işi bizzat yerine getirmekle yükümlü olduğu gibi, işi yerine getirirken de özenle davranmak zorundadır. Bunun dışında, işçinin sadakat borcu, teslim ve hesap verme borcu, düzenlemelere ve talimata uyma borcu bulunmaktadır.
Tarafların borçları kanunların emredici hükümleri ile düzenlendiği gibi, sözleşmelerle de kanunların emredici hükümlerine aykırı olmamak üzere tespit edilebilir, somutlaştırılabilir.
İşçinin iş sözleşmesinden doğan borçlara aykırı davranmasının hukuki sonuçlarını tartışmak.
İşçi, iş sözleşmesinden doğan borçlarını yerine getirmediği takdirde iş sözleşmesinin işveren tarafından fesih edilmesi olanağı bulunmaktadır.
İşverenin iş sözleşmesinden doğan borçlarını sıralamak
İşverenin iş sözleşmesinden doğan en önemli borcu ücret ödeme borcudur. Ücret, işçinin çalışmasının karşılığında işverence asgari ücretten az olmamak kaydıyla ödenmek zorunda olan bir miktar paradır. Temel kural ücretin işçinin çalışmasının karşılığı olmakla birlikte, Kanunda belirtilen durumlarda, herhangi bir çalışma olmasa dahi işçi ücrete hak kazanabilir. İşverenin iş sözleşmesinden doğan bir diğer borcu, işçiyi gözetme borcudur. Bu borç, işçinin kişiliğinin korunmasını ve iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasını gerektirir. Bundan başka, işveren eşit davranma borcunada uygun davranmak zorundadır.
İşverenin iş sözleşmesinden doğan borçlara aykırı davranmasının hukuki sonuçlarını tartışmak.
. İşverenin iş sözleşmesinden doğan borçlara aykırı davranması hâlinde birtakım hukuki ve cezai yaptırımlar uygulanması gündeme gelir. Bu yaptırımlar; idari para cezaları olabileceği gibi, tazminat veya sözleşmenin sona erdirilmesi de olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder