3. ünite İş sözleşmesi
İş sözleşmesinin tanımı ve unsurlarını kavramak.
İşçi ile işveren arasındaki hukuki ilişkinin temelini iş sözleşmesi oluşturmaktadır. Gerek iş ilişkisinin devamı müddetince gerekse de iş ilişkisinin sona ermesinden sonra, taraflar arasındaki hukuki ilişki, iş sözleşmesinde öngörülen esaslara göre şekillenir. Bu bakımdan, işçi-işveren ilişkilerini biçimlendiren kaynaklar arasında iş sözleşmesinin önemli bir yeri bulunmaktadır. îş Kanunu uyarınca “iş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir” (ÎK m.8, f.1). İşçi niteliğinin belirlenmesinde de, iş sözleşmesinin diğer iş görme borcu doğuran sözleşmelerden ayırt edilmesine imkân sağlayan unsurların bilinmesinin büyük bir işlevi vardır. İşçi ile işveren arasındaki hukuki ilişkiyi düzenleyen iş sözleşmesinin iş (hizmet), ücret ve bağımlılık gibi üç unsuru bulunmaktadır. İş sözleşmesinin temel unsuru işin görülmesidir. İşçi yaptığı işin karşılığında ücrete hak kazanır. Bağımlılık unsuru ise, iş sözleşmesini; eser sözleşmesi, vekâlet sözleşmesi gibi iş görme borcu doğuran diğer sözleşmelerden ayırt eden en önemli unsurdur. 4857 sayılı İş Kanu- nu’ndan önce yürürlükte bulunan 1475 sayılı İş Kanunu’nda iş sözleşmesinin tanımı yapılmamış, 818 sayılı Borçlar Kanunu’nda ise hizmet sözleşmesi tanımlanırken bağımlılık unsuruna yer verilmemiştir. Ancak bağımlılık unsurunun iş sözleşmesinin unsurlarından birini oluşturduğu, Anayasa Mahkemesi’nin bir kararında yer aldığı gibi doktrinde de kabul edilmiştir. 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girecek 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda da hizmet sözleşmesi tanımlanırken aynı esastan hareket edilmiş ve “Hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle iş görmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir” şeklinde tanımlanmıştır (TBK m.393, f.1).
İş sözleşmesinin özelliklerini sıralamak.
İş sözleşmesi bir özel hukuk sözleşmesidir ve devamlılık niteliği taşır. İş sözleşmesi taraflar arasında kişisel bir ilişki kurmakta ve iki tarafa da bazı borçlar yüklemektedir.
İş sözleşmesinin türlerini açıklamak.
İş sözleşmelerinin; sürekli-süreksiz, belirli süreli- belirsiz süreli, tam süreli-kısmi süreli, deneme süresi olan-deneme süresi olmayan, takım sözleşmesi gibi pek çok türü bulunmaktadır.
iş sözleşmesi yapma şekli, serbestisi ve sınırları konusunda sentez yapmak.
Kanunda açıkça bir şekil şartı öngörülmedikçe, bir sözleşme istenilen şekle uyularak yapılabilir. Bu esas, iş sözleşmeleri bakımından da geçerli olmakla birlikte, bazı sözleşme türleri bakımından yazılılık şartı öngörülmüştür.
Özel hukuka hâkim temel prensiplerden biri olan sözleşme serbestîsi prensibi, iş hukukunda da uygulanır. Buna göre, iş sözleşmesi tarafları, iş sözleşmesi yapıp yapmamakta veya sözleşmenin tarafını seçmekte özgürdürler. Ancak, iş hukukunda bazı sosyal düşüncelerle akit yapma zorunlulukları düzenlenmiştir. Bu yükümlülüklerin ihlali halinde de çeşitli yaptırımların uygulanması gündeme gelmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder